Výber životného poistenia - aké faktory pritom zvažovať

13.12.2015 17:59

Pri výbere životného poistenia je potrebné sa zamerať na svoje potreby aj potreby vašej rodiny a zohľadniť pritom vaše aktuálne príjmy, výdavky a záväzky (zostatky dlhov). Životné poistenie je dlhodobé poistenie často na celý život. Uzatvorením životného poistenia sa zaviažete platiť poistné na dlhé roky dopredu, preto je dôležité si to poriadne premyslieť. 

Pokiaľ nie ste odborníkom v tejto oblasti, odporúčam vám obrátiť sa na profesionála. Kvalitný finančný poradca vám na základe vytvorenia odbornej analýzy vašich potrieb pomôže s výberom životného poistenia aj nastavením a následným servisom poistnej zmluvy.    

Správne nastavenie poistných potrieb, rizík a výšky súm zabezpečí ochranu vašich príjmov a zaistí vaše dlhy v prípade neočakávaných udalostí. Pri nesprávnom nastavení poistenia by sa však mohlo stať, že sa stane iba vyhadzovačom peňazí. 

Akú cieľovú poistnú sumu si vybrať?                                                                   Najskôr by ste si mali ujasniť, či chcete poistiť seba, alebo súčasne aj svoju rodinu, alebo iba rodinu. Na základe toho si viete v spolupráci s poradcom z poisťovne nastaviť aj výšku poistnej sumy.

Ak je niekto finančne závislý od vášho príjmu, budete potrebovať vyššiu sumu životného poistenia, ako keby ste boli sám. Zvolená poistná suma by mala pokryť zabezpečenie rodiny, keby došlo k vašemu úrazu, chorobe či nebodaj k smrti, v prípade ktorej dochádza k úplnému výpadku príjmu.

Pri výbere poistky by ste taktiež nemali zabudnúť na finančné záväzky z rôznych pôžičiek, ktorých splácanie by pre vás alebo pre vašu rodinu mohlo byť problémom nielen v prípade úmrtia (toto riziko kryje rizikové životné poistenie) ale aj zhoršenia zdravotného stavu alebo straty zamestnania. Nezebudnite preto, aby ste mali krytý úver aj pre prípad dlhodobej práceneschopnosti (PN) či invalidity.

Dĺžka a cena poistenia                                                                                                   Pri výbere životného sporenia je dôležité nastavenie jeho dĺžky. Pokiaľ si chcete popri životnom poistení nasporiť a prilepšiť si k dôchodku, nastavte si cieľovú poistnú sumu na predpokladaný vek odchodu do dôchodku (momentálne 65 rokov). V prípade zabezpečenia splácania hypotéky resp. úveru, t. j. rizikového životného poistenia je dobré nastaviť si dĺžku tohto poistenia po celú dobu dĺžky splácania úveru.

Cena životného poistenia je závislá od viacerých faktorov, medzi ktoré patrí aj vstupný vek a zdravotný stav poisteného. V životnom poistení teda platí, že čím ste starší, tým je vyššie aj platené poistné, čo vyplýva zo zvýšenej rizikovosti vás ako klienta pre poisťovňu. Preto je najlepšie poistiť sa čo najskôr. 

V prípade, že si dojednáte krátku poistnú dobu životného poistenie (napr. 5 rokov) a po jej uplynutí by ste sa chceli znova poistiť, poistné už bude určite vyššie. Navyše pokiaľ by ste medzičasom ochoreli, poisťovňa to prehodnotí a buď stanoví poistné s prirážkou alebo vás dokonca odmietne poistiť, ak vyhodnotí riziko ako neprijateľné. Naopak, v prípade, že si uzavriete poistnú dobu na dlhší čas (napr. 30 rokov) a po určitom čase ochoriete, poisťovňa zo zákona nemôže poistnú zmluvu zrušiť a vy ste takto chránený až do dohodnutého konca poistnej doby.

Pýtajte sa na detaily                                                                                                      Pred samotným uzatvorením životného poistenia si dôsledne zistite poistné podmienky konkrétneho produktu, aby ste neboli prekvapení v priebehu jeho platenia. Pýtajte sa na cenu poistenia, zmeny, výplatu poistnej sumy, výluky a podmienky zrušenia poistenia. Taktiež si prečítajte aj podmienky v poistnej zmluve. Zistite si, či je možné v priebehu poistenia meniť výšku poistného alebo pripoistiť iné riziká do poistenia.

Vaša životná situácia sa môže neustále meniť ako napr. v prípade keď sa Vám narodí dieťa alebo si nájdete rizikovejšiu prácu. Preto je dôležité, aby ste sa spolu s vašim finančným poradcom stretli aspoň raz ročne a prešli si, čo všetko sa vo vašom živote za ten rok zmenilo a poistku spoločne upravili, ak je to potrebné.

Výber životného poistenia                                                                                     Nakoniec sa musíte rozhodnúť aj aký typ typ životného poistenia si zvolíte - kapitálové alebo investičné životné poistenie. Oba tieto typy poistenia sporia a zhodnocujú vložené peniaze.

Investičné životné poistenie prináša obvykle vyššie zhodnotenie finančných prostriedkov ako v prípade kapitálového životného poistenia. Klient si môže zvoliť z ponuky niekoľko investičných podielových fondov líšiacich sa predpokladaným zhodnotením finančných prostriedkov a odstupňovanou mierou rizika. Miera dosiahnutého zhodnotenia je závislá na zvolenej investičnej stratégií a investičné riziko je celé na strane klienta. Konečná hodnota účtu, t. j. objem finančných prostriedkov, ktoré sú klientovi vyplatené, nie je garantovaná a na začiatku poistenia známa, ale je veľká pravdepodobnosť, že si nasporíte viac.

kapitálovom životnom poistení si klient vopred navolí požadovanú poistnú sumu, ktorá mu bude vyplatená a výšku tejto sumy mu poisťovňa garantuje. 

Špecifickým typom životného poistenia je rizikové životné poistenie, v ktorom sa peniaze nesporia ale poistenie kryje iba riziko smrti. Pokiaľ máte hypotekárny alebo iný úver toto poistenie slúži práve na jeho splatenie v takomto prípade. Zmyslom rizikového životného poistenie je teda predovšetkým zabezpečenie najbližších osôb poisteného v okamihu jeho úmrtia. Poisťovňa preto garantuje výplatu dohodnutej poistnej sumy ihneď po smrti poisteného. 

 

V prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte kontaktovať.



Kontakt

Ing. Miroslava Říhová

Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s.
Štúrova 17
031 01 Liptovský Mikuláš

0944 200 338