Ako dobre zarobiť so sumou 25 eur

28.12.2015 11:44

Ako vytvoriť zaujímavý zisk s malou investíciou a bez vynaloženia námahy? Dôležitú úlohu pritom zohráva čas a stačiť na to bude obyčajných 25 eur.

Investovať do lepšej budúcnosti sa dá aj malá suma  .................................      Mzdy na Slovensku bohužiaľ nepatria medzi štedré a tak odkladať si väčšiu sumu finančných prostriedkov do budúcnosti je pre mnohých nereálna. Investícia určená na prilepšenie si v dôchodkovom veku alebo na finančné zabezpečenie svojich detí sa však oplatí aj s malou sumou napr. 25 eur mesačne. Mnoho ľudí sa však mylne domnieva opak, že takáto odložená drobná čiastka z výplaty im nezabezpečí lepší dôchodok a tak ich radšej minú na niečo, čo ani nepotrebujú. Pritom aj malá pravidelná suma peňazí 25 eur mesačne po dobu 30 rokov sporenia môže narásť na 20-tisíc eur (čo je viac ako dvojnásobok investovaných peňazí). Sporenie má teda zmysel aj pri malej mesačnej čiastke, ale s dostatočným časom. 

Dĺžka sporenia                                                                                                                 Pri malých čiastkach peňazí a konzervatívnych produktoch je sporenie zaujímavé pokiaľ trvá aspoň 10 rokov. Samozrejme platí čím dlhšie sa sporí, tým rýchlejšie sa zhodnocujú doposiaľ investované peniaze.                                                              

Pri dlhodobom sporení sa prejaví efekt úroku z úrokov, resp. výnos z výnosov. To znamená, že od určitého bodu sporenia je naakumulovaných už toľko prostriedkov, že peniaze si samé „zarábajú“ ďalšie peniaze, ktoré sú v podobe úroku (výnosu). Táto suma je ročne už vyššia ako výška bokom odložených peňazí.

Sporenie po dobu 40 rokov sa dá považovať za celoživotné, pretože zaberie väčšinu produktívneho veku  – všetok čas počas, ktorého dostáva výplatu. Pri odkladaní 25 eur takto možno nasporiť tisícky. V tomto prípade celoživotného sporenia sa už naplno prejaví  vyššie spomínaný efekt úroku z úrokov.

Ak počítame iba s priemerným výnosom 5% ročne tak si po 40 rokoch takýmto spôsobom človek nasporí 38 310€. Z toho vlastné náklady (všetky vložené 25€ splátky) predstavujú 12 000€. Sporiteľ získal 26 310€. Suma výnosov má na konci doby sporenia na účte skoro 69% podiel. Toľko peňazí už možno využiť na lepší dôchodok.

Šetrenie v banke sa neoplatí 
Pokiaľ si myslíte, že sporiť si v banke sa oplatí, mýlite sa. V bankách sa úročia peniaze s veľmi nízkym ziskom. Je to daň za bankou chránené vklady, ktoré majú garantovaný výnos. Práve preto je zisk mimoriadne nízky. Priemerne ide o úrok 0,5% až 1,5% ročne s 12-mesačnou viazanosťou. Pri dlhšej viazanosti by úroky mali byť vyššie, avšak neprekračujú 2% úrok ročne. Nakoľko sa v bankách tvorí brutto výnos je potrebné ešte odpočítať daň z príjmu 19%. Reálne zhodnotenie sa potom blíži nule. Bankový účet teda má slúžiť na peniaze, ktoré potrebujete mať po ruke, ale nie na sporenie!

Možnosti sporenia
Keďže v bankách je sporenie neefektívne, máte tri možnosti sporenia.

Prvou z nich je stavebné sporenie, ktoré síce ponúka garantovaný úrok (momentálne sa pohybuje vo výške maximálne 1,8% p.a.) a štátnu prémiu (5%), ale ide o šesťročné sporenie, ak tieto financie človek nepoužije na stavebný účel. Na investíciu 25 eur je to veľmi krátky čas.

Druhou možnosťou je 
kapitálové životné poistenie. Tu platí, že každý kalendárny rok Národná banka Slovenska vyhlasuje garantovaný bonusový úrok, ktorým sa v danom kalendárnom roku zhodnocujú vložené peniaze. Bonusový úrok pre rok 2015 aj 2016 je 1,30% p.a.

Treťou možnosťou je investičné životné poistenie, ktoré sa viaže na podielové fondy. Môžu byť riešenie práve pre tých, ktorí sa nevyznajú v obchodovaní s akciami a dlhopismi no chcú sa podieľať na atraktívnych výnosoch, ktoré zďaleke prevyšujú iba 2% ročný výnos.

Ak pravidelne investujete do fondov, podieľate sa na zaujímavých výnosoch a znižujete riziko výkyvov na finančných trhoch. Nekupujete totiž konkrétne akcie a dlhopisy, ale fond, ktorý kupuje desiatky alebo stovky akcií a dlhopisov na rôznych trhoch.

Na to, aby vaše peniaze zarábali nemalé sumy bez toho, aby ste vynaložili námahu musíte najskôr vybrať fondy, do ktorých chcete investovať peniaze. Pokiaľ si s tým neviete poradiť sami, nechajte si poradiť finančným poradcom, ktorý vám pomôže s výberom aj nastavením vhodných podielových fondov.

Zisk však potrebuje pravidelnosť a čas ako sme si vysvetlili v tomto článku. Sporiť si treba ale takú sumu, ktorú si viete odložiť bokom aj keď iba malú. 

V prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte kontaktovať.

 



Kontakt

Ing. Miroslava Říhová

Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s.
Štúrova 17
031 01 Liptovský Mikuláš

0944 200 338